LOUISIANA STATE BOARD OF MEDICAL EXAMINERS

OCCUPATIONAL THERAPY AD VISORY COMMITTEE MEETING MINUTES

DATE: 3/15/2013
PRESENT: Sharon Crane, Gina Blanchard, Shantel| Suane, Leah Lecompte, Kandlce Jarreau, Beth Gleason
ABSENT: Regine Dade, Heather Canal, George Lacour
CALL TO ORDER: 9:00 A.M.

ISSUE DISCUSSION ACTION RESPONSIBLE PARTY
Previous meeting’s minutes | Distributed to members Approved OTAC
New Committee Members | Welcome Beth Gleason - Approved by LSBME OTAC/LSBME

approved for the
Northwestern portion of
Louisiana

Discuss Committee
Members Needed

Committee currently full at a
total of 9 members

Letter from Rita L,
Arceneaux, CEA of LSBME to
change rule for exam failure
after 4 attempts

Discussion by committee to
change rule

The OTAC at this time is not in
favor of a rule change as the
committee feels the current rule
assures protection of the
consumer and establishes a
standard of competence among
practitioners.

OTAC/LSBME

Letter from Emily
Eisenhower, MD regarding
Christine Dupre, LOTR

Discussion by committee for
determination if there was a
breach in Standard of Care

OTAC is committed to
maintaining the Standard of
Care in Louislana. However, at
the time of the first request, the
committee felt there was
insufficient documentation on
the case submitted in order to
make a final determination
whether or not Christine Dupre
breached the Standard of Care.
OTAC is willing to make a
determination once more
pertinent clinical information is
submitted as it relates to the
patient in the case of question.

OTAC/LSBME

Telehealth

Is Occupational Therapy
Telehealth aliowed in
Louisiang?

Occupational Therapy
Telehealth is not allowed in the
State of Louisiana at this time.

OTAC

Service Competency

L

Sample

A sample Service Competency is
available online at the LSBME
website as a guideline required
annually for the supervising OT
to evaluate and document the
OTA’s service competency to

OTAC




Service Competency Sample administer all OT services which OTAC
(continued) (continued) are to be performed under
his/her supervision.
Activity Director/Activity Does an OT need a physician | If Occupational Therapy Is being | OTAC
Therapy arder to perform Activity performed under Activity
Therapy? Therapy — then yes — a physician
order is required,
Wound Care Debridemen; Is wound care debridement in Yes, once Competency is met OTAC
the OT Scope of Practice? and documented.
Review of Chapter 49 & 19 Revisions have been Proposed for public notice in OTAC/LSBME

Revisions

submitted to Dr. Marier and

lanuary

are ongoing.

CEU Audits 10 total Ongoing by OTAC
10 approved

Next Meetings June 21, September 13, and OTAC
November 8, 2013
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