LOUISIANA STATE BOARD OF MEDICAL EXAMINERS
OCCUPATIONAL THERAPY ADVISORY COMMITTEE MEETING MINUTES

DATE: 6/15/2012
PRESENT: Sharon Crane, Regine Dade, Cindy Murray, Shantell Suane, Gina Blanchard
ABSENT: Heather Canal, Leah Lecompte
CALL TO ORDER: 9:15a.m.
ISSUE DISCUSSION ACTION RESPONSIBLE PARTY
Previous meeting’s minutes Distributed to members Approved OTAC
New Committee Members George “Capp” Lacour would like to Cindy Murray will submit letter of OTAC
return for the Central LA area recommendation and resume to board.

Inquire if he must go through process again.
Discuss Committee Members | Needs: Baton Rouge Continue looking for nominations OTAC
Needed
Letter regarding Physical Reviewed AOTA Position Paper on Refer to AOTA Standards of Practice & Position | OTAC
Agent Modalities from Lisa PAMs Statements according to our rules &
Johnson, NBCOT regulations

“competency should be documented through

course certificates, competency check lists,

course syllabi, etc.”
Letters from David Ingram DHH is questioning if an “OT Eval & Yes, according to our practice act this order is | OTAC

regarding Eval & Treat
Orders

treat” order from a physician an
appropriate order.

appropriate to allow OT to eval & treat within
the scope of practice based on the plan of
care.

Question 2 from David
Ingram regarding provision
of activities by an
Occupational Therapist.

Can an OT hold a position of Activity
Director in a Swing Bed Hospital?

An OT can NOT treat and present oneself as
an OT in the activities program if he/she is not
abiding by the OT Practice Act, Rules and
Regulations. It is not permissible to “treat
with activities” unless an appropriate order is
present for occupational therapy services.

Letter from Winona Foster

Do the OTs have to treat on the day of
discharge or can COTAs provide the
treatment.

According to Chapter 49 Section 4917, D. OT
shall allow sufficient time for coordination and
the effective implementation of the discharge
plan.

Ultimately the OT is responsible for the
discharge of the patient and should make the
final determinations of what is appropriate.
There are no specific requirements as to which
clinician should see the patient on the final
visit. Please refer to Chapter 49 Section 4917.

Letter from East Jefferson

Who determines the discharge of a
patient?

The OT is required to practice according to the
Practice Act, Rules and Regulations as set
forth by the State of Louisiana. We refer you
to Chapter 49, Section 4917 to review the
rules regarding Discontinuation of Services.

Review of Chapter 49 & 19
Revisions

Finalized revisions for submission to Dr.

Marier.

Elaine will make additional revisions to Chapter
19 in preparation for submission to the board.

CEU Audits

10 total
10 approved

Ongoing by OTAC

Continuing Ed

none

Ongoing by OTAC

Next Meetings

9/7/2012

OTAC




